Wie wij zijn:

 

W. van der Zwan BV  is al meer dan 60 jaar een zelfstandige  toeleverancier, gespecialiseerd in het seriematig, door middel van verspaning, vervaardigen van kleine onderdelen ten behoeve van industriële gebruikers. Een automatendraaierij dus.

Vroeger heette dat in ieder geval nog te een automatendraaierij. Tegenwoordig is het al snel “Fijnmechanische Industrie”. Wat een verkeerde naam is. Wij maken ook best wel kleine onderdelen, met vrij nauwe toleranties, vinden we zelf. Wij houden het dus op toeleverancier van automaten-draaiwerk,  omdat deze term de lading het beste dekt. Wij maken op automatische draaimachines series (kleine) onderdelen. Ook dit, van oorsprong ambachtelijke, werk is nu op een vanzelfsprekende manier high-tech geworden. 

Dat is een hele mond vol,  wat betekent dat in de praktijk, en hoe is dat zo gekomen ?  

 Het bedrijf is gestart in 1956 als algemene technische dienstverlening aan andere bedrijven. Dit bleek in de praktijk, onder andere, uit veel draaiwerk te bestaan. Vooral het maken van kleine en grotere series, vaak vrij kleine, producten. Hier werden ooit speciaal twee kleine revolverbankjes voor gekocht. Pas na een aantal jaren kwam de eerste echte draaiautomaat.  Dit is uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 20 mechanische draai automaten.   

Deze draaiautomaten hadden een enorme productiviteit, maar ook heel veel beperkingen. Door de voortschrijdende techniek worden er tegenwoordig heel andere eisen aan onderdelen, en de toeleveranciers, gesteld dan voorheen. In de toekomst zullen de eisen weer anders liggen. Die eisen gaan niet alleen meer over nauwkeurigheid, maar ook over leverbetrouwbaarheid, complexiteit van de onderdelen, seriegrootte en flexibiliteit van de leverancier.   Door de toegenomen mogelijkheden tot compleet bewerking van de modernere machines zijn wij doorgegroeid, van meer dan 20 curven gestuurde draaiautomaten in 1989 naar 12  CNC machines nu. Deze machines zijn allemaal uitgerust met automatische materiaal aanvoer. Daardoor maakt dit kleinere aantal machines samen meer uren per jaar dan hun voorgangers, en produceert een grotere variëteit aan complexere en nauwkeuriger onderdelen.   

Wij maken draaiwerk op automatische draaimachines, automatendraaiwerk dus. En eigenlijk veel automatischer dan in de tijd van de klassieke draai automaat.    
automatendraaiwerk is serie draaiwerk