Automatendraaiwerk :

In de fijnmechanische industrienemen de verspanende bewerkingen een belangrijke plaats in. Vroeger heette het vooral machinaal verspanen, tegenwoordig is CNC-verspanen een gangbaarder benaming. CNC  Draaien en -frezen  zijn waarschijnlijk de meest bekende verspanende bewerkingen.

Van alle door verspaning gemaakte onderdelen wordt het merendeel gedraaid. Dit serie draaiwerk gebeurde vroeger op mechanisch gestuurde , volautomatische draaimachines, de draaiautomaten.

Dit automatendraaiwerk kent ook weer een aantal  onderverdelingen.  Hele grote series worden vaak op meerspillige draaiautomaten  gemaakt.  Heel klein werk op een soort omgekeerde machientjes, waarbij het  materiaal, dat van een rol af komt, stil staat, en de gereedschappen er razendsnel omheen draaien.  Maar het grootste deel van het automatendraaiwerk gebeurt tegenwoordig op “gewone” CNC machines. Soms zijn dit CNC draaimachines die voor dit doel aangepast zijn, en uitgerust met een automatisch stafaanvoeren  soms een vorm van gereedschap bewaking.  Maar vaak zijn het speciaal ontworpen CNC draaiautomaten die dit automatendraaiwerk draaien.

Een echte CNC draaiautomaat heeft  is vaak kleiner, zodat he gereedschap kortere wegen af hoeft te leggen. Dat maakt de machine sneller.  En een moderne CNC draaiautomaat heeft  vaak een overname spil, en meerdere gereedschapsdragers (bijvoorbeeld revolvers of lineair slede) . Hierdoor kunnen meerdere gereedschappen tegelijk snijden.  Bijvoorbeeld door het product aan weerszijden gelijktijdig te bewerken.

Binnen de CNC draaiautomaten is er weer een onderscheid tussen langdraaiautomaten (langdraaiers, ook wel sliding headstock of swiss type genoemd) en “gewone” draaiautomaten, die we op deze site, vanwege het onderscheid “kortdraaiers” noemen.  Dat is geen officiële aanduiding, maar gewoon is ook maar gewoon.

Bij ons, W. van der Zwan BV automatendraaiwerk, staan zowel langdraai automaten als kort draaiautomaten. En geen meerspindel  draai automaten.  Ook niet van die kleine machines waarbij het gereedschap om het draaiwerkstuk(je) draait.

Wij hebben langdraai automaten tot een diameter van 25 mm, waarvan de machines tot 20 mm doorlaat diameter met een overname spil voor tweezijdige bewerking zijn uitgerust.

En wij hebben kort draautomaten to 60 mm, waarbij de machines tot 50 mm zijn uitgerust met een overname spil, voor tweezijdige bewerking

Vrijwel alle machines hebben de mogelijkheid van aangedreven gereedschap. Dit is inzetbaar voor het maken van platte vlakken, dwarsgaten, sleuven, spiebanen enzovoort.

Wij richten ons op middelgrote series. En dat is ook een  rekbaar begrip.  Door  de toegenomen complexiteit van onderdelen, waar soms ook veel freeswerk aan zit, en/of die uit wat lastiger materialen gemaakt moeten worden, kan het zijn dat de stuktijd van één product meerdere minuten bedraag.  Dan is 50 of 100 stuks soms  al een hele serie. Maar we hebben ook producten die met enige honderden stuks per uur van de draaiautomaat af komen.  Dan is  1.000 stuks net het begin van een serie. Dus keiharde grenzen zijn er niet.

Kortom: als u twijfelt of wij uw automatendraaiwerk kunnen maken, dan kunt u het gewoon vragen. Bel 0172-574200, of stuur een mail naar info “at” vanderzwan.nl ,en wij doen ons best om snel met een goed antwoord te komen.